Pályázat

A TIOP.1.2.1.A1-15/1-2015-021 számú „A Zempléni Múzeum oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése” című projekt során a következő tevékenységek valósultak meg:

Kötelező tevékenység:

Az infokommunikációs akadálymentesítés keretében látásukban korlátozottak számára maketteket, tárgymásolatokat szereztünk be. A Rákóczi-vár és a Szerencsi Cukorgyár a makettje mellett híres embereket (Kossuth Lajos, Rákóczi Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály, Bocskai István, Széchenyi István Nagy Imre) ábrázoló szobrok kicsinyített, tapintható másolatai készültek el. Óvodás és kisiskolás korúak számára a mesék világát megjelenítő figurákat vásároltunk. A Zempléni Múzeum legérdekesebb tárgyairól 20 db másolat készítésére is sor került a látássérültek és látók számára, speciális múzeumi foglalkozás céljából.

Választott tevékenységek:

 1. Új, 18 fős csoportszoba kialakítására került sor. (Az átalakítandó helyiség régebben raktárként funkcionált, de mivel kiválóak az adottságai, pl. az udvarról közvetlenül is megközelíthető, az új funkcióval jelentősen növeljük a kihasználtságát.)

- tisztasági felújítási munkálatok: falfestés, nyílászárók festése parkettajavítás, csiszolás, lakkozás

- bútorzat beszerzése: beépített polcrendszer, asztalok, székek, számítógépasztalok és a perifériák elhelyezésére szolgáló bútorok

 1. A Zempléni Múzeum foglalkoztatójának elláttuk új bútorzattal és műszaki, informatikai eszközökkel (laptopok, színes fénymásoló, projektor, vetítővászon)
 2. A tagintézmény Szerencsi Cukormúzeum múzeumpedagógiai foglalkoztatójának tisztasági felújítása is lezajlott.
 3. Informatikai eszközök: új szerver és a hozzá kapcsolódó szoftver, munkaállomások, laptopok, fénymásoló eszköz beszerzésére is sor került a foglalkozások anyagának és feladatlapjainak sokszorosításhoz
 4. Fontos cél volt egy egyedi szoftver fejlesztése, a már rendelkezésre álló digitális tartalmak elérése céljából. A szerencsi Zempléni Múzeum képeslevelezőlap-gyűjteménye közel 1 millió darabból áll. A gyűjtemény kutathatóságát, a képek felhasználhatóságát segíti az a szoftver, amelynek segítségével offline, és jogosultságok megadásával online felhasználás és adatfeltöltés válik lehetővé.
 5. Kommunikációs csomag kidolgozása is megtörtént, melynek során előállítottuk azon dokumentumokat, irat- és szóróanyagot az együttműködő intézmények számára, amelyek a múzeumpedagógiai szolgáltatásokat népszerűsítik.Infrastrukturális fejlesztés következtében a következő oktatási-képzési tevékenységek váltak lehetővé:

 

 • Közoktatási szinten: szoros együttműködésben a partner intézményekkel kialakítottuk a formális és informális szolgáltatások új körét:  hagyományos és rendhagyó tanítási órák, kézműves foglalkozások, ünnepi programok, közös projektnap lebonyolítása
 • A felnőttképzésben: 2015 év folyamán önálló felnőttképzési program kerültek akkreditálásra a Zempléni Múzeum által a pedagógusok, a kultúraközvetítő intézmények munkatársai és a helyi kézművesek számára. A képzési programokat eddig külső helyszínen tudtuk lebonyolítani. A Zempléni Múzeum egyik helyiségét átalakítva azonban e célra is felhasználható teret nyertünk, amelyet elláttunk megfelelő bútorzattal, informatikai eszközökkel, és internet elérés biztosításával, így ezen felnőttképzési programok folyamatosan biztosíthatóvá váltak.  

A projekt sikeres lebonyolítása érdekében a következő intézményekkel kötöttünk együttműködési megállapodást:

 • Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Bocskai István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola
 • Bolyai János Katolikus Általános Iskola
A Zempléni Múzeum infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió Európai Strukturális és Beruházási Alapok Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja  
(TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0021)
által valósult meg.

© 2016 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.