<

A képeslap mint kordokumentum

A képes levelezőlap érdekes kordokumentum. Megjelenésének idején nyomdai úton, nagy tömegben előállított postatermék, amely nem tekinthető se egyedinek, se különösebben értékesnek. A múló idő azonban - hasonlóan más használati tárgyakhoz - megritkítja mennyiségét és megnöveli az értékét. A régi képeslap informatív lenyomata a korának: megőrzi a kép valóság egy-egy részét, tudósít sok fontos, és kevésbé fontos eseményről, de felidézhetőek általa a kor szokásai, életszemlélete is.

csoki kiallitas

Az adományozó

„…a vágyam az, hogy amit fáradozással, verejtékkel összegyűjtöttem, ne szóródjék szét – ami a legtöbb magángyűjtemény sorsa – hanem ez közkinccsé váljék” – mondta dr. Petrikovits László 1967. július 16-án, amikor képeslap-gyűjteményét felajánlotta egy Szerencsen működő múzeum létrehozása céljából.

ex libris kiallitas

A képeslap története

A képes levelezőlap egy viszonylag „fiatal” tárgy, története mintegy 150 évvel kezdődött.  Az első illusztrált levelezőlapok 1870-es években jelentek meg, s a "találmány" magalkotását több nemzet is magának tulajdonítja. Az egyszerű postai termék a megjelenésének pillanatától nagyon népszerű volt. Az emberek nagyon gyakran küldtek ismerőseiknek, családtagjaiknak képeslapok által közvetített üzeneteket, de több volt mint használati tárgy, nagyon hamar a gyűjtői szenvedély kedvelt tárgyává is vált. 

A Zempléni Múzeum infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió Európai Strukturális és Beruházási Alapok Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja  
(TIOP-1.2.1.A1-15/1-2015-0021)
által valósult meg.

© 2016 Zempléni Múzeum. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.